POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Kaj je e-čebelnjak?

E-čebelnjak je pametna čebelarska tehtnica, s katero lahko spremljate dogajanje v vašem panju na računalniku ali mobilnem telefonu. Poleg spremljanja teže omogoča še pregled dnevnih sprememb mase, interakrivni zemljevid, pregled vremenskih podatkov, napoved dnevnih sprememb mase, beležke...

Kako deluje e-čebelnjak?

Tehtnica, ki je pod vašim panjem, pošilja podatke o masi na spletni strežnik, do teh podatkov pa vi lahko dostopate kjerkoli s katerekoli naprave. Z uporabniškim imenom in geslom dobite dostop do svojih podatkov.

Kako uporabljam e-čebelnjak?

Ko tehtnico prejmete, jo postavite pod svoj panj, vanjo vstavite baterije in tehtnica že prične s pošiljanjem podatkov. Podatke lahko spremljate preko spletne in mobilne aplikacije. Ob nakupu naprave boste prejeli bolj pordrobna navodila za uporabo.

Za kakše dimenzije panjev je tehtnica primerna?

Tehtnica je široka 38cm, po dolžini pa je popolnoma nastavljiva, zato je primerna za zelo različne dimenzije panjev.

Ali je tehtnica odporna na vodo in prah?

Tehtnica je zaščitena pred vodo in prahom. Senzorja, ohišje, zunajna tipka ter uvodnice imajo po podatkih proizvajalcev vsi IPrating IP65 ali boljši. Vseeno je zelo priporočljiva zaščita pred vodo in soncem. Če jo uporabljate pri naknadnih panjih, naj bo ohišje tehtnice zaščiteno pred dežjem.

Kako pogosto e-čebelnjak meri težo, ter jo pošilja na strežnik?

Tehtnica meri težo vsake pol ure, podatke pa pošlje na strežnik ob 9:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:00, 23:00 v poletnem času (od začetka aprila do konca septembra) ter ob 10:00, 15:00, 21:00 izven sezone (od začetka oktobra do konca marca). Razlog da v zimskem času pošilja podatke v daljših časovnih intervalih je v tem, da na tak načih varčuje z baterijo

Ali tehtnica za svoje delovanje potrebuje SIM kartico?

Da, vendar je aktivna SIM kartica že vključena v naročnino, tako da zato dodatnih stroškov s tem nimate.

Zakaj moram plačevati naročnino?

Naročnina vključuje aktivno SIM kartico, SMS opozorila (velika sprememba teže, obvestilo o uspešnem vklopu, prazna baterija), ter vzdrževanje in nadgradnje aplikacije, stroške strežnika in domene. Z vsemi omenjenimi funkcionalnostmi nastanejo določeni stroški, ki jih pokrivamo z naročnino.

Kako se naročnina plačuje po izteku prvih 12 mesecev, ki so vključeniv ceno?

Po preteku 12 mesecev imate 2 opciji. Če želite tehtnico uporabljati celo leto (torej 12 mesecev), plačate 35€ za aktivnost tehtnice za polno leto. Če pa želite tehtnico uporabljati samo 6 mesecev v letu, plačate 25€ za aktivnost tehtnice od 1.4. do 1.10. Vmesnih variant ni.

Ali v tehtnico lahko vgradim svojo SIM kartico?

Ne, tehtnica lahko deluje le z vključeno SIM kartico.

Zakaj ne morem uporabiti svoje SIM kartice?

Zaradi podpore in vzpostavitve delovanja, je pomembno, da ima aplikacija e-čebelnjak dostop do vseh podatkov o SIM kartici (operater, kvaliteta signala, zgodovina povezav v omrežje, poraba podatkov...), kar pa je mogoče le v primeru uporabe priložene SIM kartice. Poleg tega priložena kartica podpira delovanje v omrežju vseh večjih Slovenskih operaterjev (A1, Telekom, Telemach), kar običajne SIM kartice ne omogočajo. Tehtnica deluje tudi v vseh državah EU brez posebnih stroškov ali nastavitev.

Ali je na moji lokaciji dovolj dobra pokritost s signalom?

Če na željeni lokaciji lahko uporabljate mobilni telefon, je to zelo dober znak, da je na tej lokaciji dovolj dobra pokritost s signalom za delovanje tehtnice. Tehtnica lahko deluje na omrežju 2G (A1, Telekom Slovenije in Telemach). Za več podatkov o pokritosti operaterjev si lahko ogledate zemljevida: A1 in Telekom Slovenije

Koliko časa zdrži baterija?

Baterija zdrži približno 1-2 leti. Če je tehtnica na lokaciji, kjer je slabši dostop do omrežja, pa tehtnica potrebuje za pošiljanje podatkov več energije, zato se baterija v tem primeu običajno izprazni prej.

Ali je poštnina vključena v ceno?

Ne, poštnina ni vključena v ceno. Plačate jo ob nakupu 5€ na naročilo (to vključuje stroške pošiljanja in pakiranja).

Ali so baterije vključene v ceno?

Da, baterije prejmete skupaj s tehtnico.

Zakaj je e-čebelnjak drugačen od ostalih čebelarskih tehtnic?

Najbolj očitna prednost je uporaba aplikacije, ki vam ponuja še mnogo več od samega tehtanja. Poleg tega je cena precej bolj ugodna od konkurenčnih rešitev. Meritve teže so bolj natančne, možnost obremenitve pa je večja.

Kolikšna je maksimalna obremenitev tehtnice?

Skupna nazivna obremenitev je 200kg, varna preobremenitev pri kateri še ne pride do uničenja tehtnice pa je 300kg (če je obremenitev simetrična). Torej tehtnica brez težav tehta še tako polne panje.

Katere baterije so primerne za uporabo?

Za uporabo so primerne 4 baterije velikosti C (R14). Uporabljate lahko tudi NiMH baterije (dobre tudi za nizke temperature), ki se lahko polnijo ter tudi običajne alkalne baterije, ki si najcenejše, vendar njihovo delovanje ni zanesljivo pri zelo nizkih temperaturah.

Kaj naredim, ko se baterije izpraznijo?

Ko se baterije izpraznijo, jih lahko zamenjate sami, tako da odvijačite 4 vijake na ohišju, odprete ohišje ter zamenjate vse 4 baterije. Pri menjavi bodite pozorni na polariteto (+-).

Ali so podatki o temperaturi in vlagi merjeni v tehtnici?

Ne, podatki o temperaturi, vlagi in trenutnem vremenu so pridobljeni iz meteoroloških podatkov.