POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Kaj je e-čebelnjak?

E-čebelnjak je pametna čebelarska tehtnica, s katero lahko spremljate dogajanje v vašem panju na računalniku ali mobilnem telefonu. Poleg spremljanja teže omogoča še pregled dnevnih sprememb mase, interakrivni zemljevid, pregled vremenskih podatkov, napoved dnevnih sprememb mase, beležke...

Kako deluje e-čebelnjak?

Tehtnica, ki je pod vašim panjem, pošilja podatke o masi na spletni strežnik, do teh podatkov pa vi lahko dostopate kjerkoli s katerekoli naprave. Z uporabniškim imenom in geslom dobite dostop do svojih podatkov.

Ali so podatki iz moje tehtnice vidni drugim uporabnikom?

Ne, vaši podatki so dostopni le vam. Na interaktivnem zemljevidu so prikazani javni podatki od ČZS ter podatki vaše tehtnice, ki so vidni le vam.

Kako uporabljam e-čebelnjak?

Ko tehtnico prejmete, jo postavite pod svoj panj, vključite in tehtnica že prične s pošiljanjem podatkov. Podatke lahko spremljate preko spletne in mobilne aplikacije.

Za kakše dimenzije panjev je tehtnica primerna?

Tehtnica je široka 40cm, po dolžini pa je popolnoma nastavljiva, zato je primerna za zelo različne dimenzije panjev.

Ali je tehtnica odporna na vodo in prah?

Tehtnica je zaščitena pred vodo in prahom po standardu IP65. Vseeno je zelo priporočljiva zaščita pred vodo in soncem. Če jo uporabljate pri naknadnih panjih, naj bo ohišje tehtnice zaščiteno pred dežjem.

Kako pogosto e-čebelnjak meri težo, ter jo pošilja na strežnik?

Tehtnica meri težo vsake pol ure, podatke pa pošlje na strežnik ob 9h, 13h, 17h, 21h.

Ali tehtnica za svoje delovanje potrebuje SIM kartico?

V večini primerov da, vendar je aktivna SIM kartica že vključena v naročnino, tako da zato dodatnih stroškov s tem nimate.

Ali lahko tehtnica deluje tudi na Wifi omrežju?

Da, lahko vendar morate v tem primeru sami poskrbeti, da je na lokaciji tehtnice dostop do Wifi omrežja. Potreben je tudi vnos gesla in imena omrežja v napravo. To storite tako, da se z mobilnim telefonom povežete na tehtnico, ter ju nastavite preko brskalnika.

Ali je na moji lokaciji dovolj dobra pokritost s signalom?

Če na željeni lokaciji lahko uporabljate mobilni telefon, je to zelo dober znak, da je na tej lokaciji dovolj dobra pokritost s signalom za delovanje tehtnice. Tehtnica lahko deluje na omrežju 2G (A1 in Telekom Slovenije). Za več podatkov o pokritosti operaterjev si lahko ogledate zemljevida: A1 in Telekom Slovenije

Koliko časa zdrži baterija?

Baterija zdrži približno 1 leto. Če je tehtnica na lokaciji, kjer je slabši dostop do omrežja, pa tehtnica potrebuje za pošiljanje podatkov več energije, zato se baterija v tem primeu običajno izprazni prej.

Ali je poštnina vključena v ceno?

Ne, poštnina ni vključena v ceno.

Zakaj je e-čebelnjak drugačen od ostalih čebelarskih tehtnic?

Najbolj očitna prednost je uporaba aplikacije, ki vam ponuja še mnogo več od samega tehtanja. Poleg tega je cena precej bolj ugodna od konkurenčnih rešitev. Meritve teže so bolj natančne, možnost obremenitve pa je večja.

Kolikšna je maksimalna obremenitev tehtnice?

Skupna nazivna obremenitev je 200kg, varna preobremenitev pri kateri še ne pride do uničenja tehtnice pa je 240kg. Torej tehtnica brez težav tehta še tako polne panje.

Katere baterije so primerne za uporabo?

Za uporabo so primerne 4 baterije velikosti AA. Za delovanje v nizkih temperaturah do -20°C so najbolj primerne litijeve baterije, uporabljate lahko tudi NiMH baterije (dobre tudi za nizke temperature), ki se lahko polnijo ter tudi običajne alkalne baterije, ki si najcenejše, vendar njihovo delovanje ni zanesljivo pri zelo nizkih temperaturah.

Kaj naredim, ko se baterije izpraznijo?

Ko se baterije izpraznijo, jih lahko zamenjate sami, tako da odvijačite 4 vijake na ohišju, odprete ohišje ter zamenjate vse 4 baterije oz. jih ponovno napolnite. Pri menjavi bodite pozorni na polariteto (+-).